Stofzuigers Bakkerijbranche

Allergie voor bepaalde eiwitten in meelstof is een bekende beroepsziekte in de bakkerijsector. Werknemers kunnen klachten krijgen die lijken op hooikoorts zoals niesen, tranende ogen en een loopneus. Deze klachten kunnen uiteindelijk leiden tot beroepsastma met, in het ergste geval, blijvend verlies van longfunctie. Daarnaast kunnen werknemers eczeem krijgen door overgevoeligheid voor bepaalde stoffen.


Blootstelling aan meelstof
Uit onderzoek blijkt dat, hoe hoger de blootstelling aan meelstof, hoe groter de kans dat een bakker op enig moment allergie ontwikkelt. Het is dus belangrijk om blootstelling aan meelstof zoveel mogelijk te beperken. Uit onderzoek is ook bekend welke situaties tot hoge blootstelling leiden. Eén van deze situaties is het schoonmaken in het algemeen en het gebruik van perslucht in het bijzonder.


Blij met Stofvrij
In de bakkerijsector loopt al jaren het programma “Blij met Stofvrij” (www.blijmetstofvrij.nl) om de gevolgen van blootstelling aan meelstof te beperken. Zo worden werknemers met beginnende klachten actief opgespoord. Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan preventie. Maatregelen die bewezen effectief zijn, zijn opgenomen in het Handboek Stofbeheersing
(www.blijmetstofvrij.nl/handboek-stofbeheersing).

 

Verplichte maatregel
Onlangs heeft de bakkerijsector in dat kader afgesproken dat er geen perslucht meer gebruikt mag worden voor schoonmaak. In plaats daarvan dient men gebruik te maken van een stofzuiger. Deze stofzuigers moeten wel aan bepaalde eisen voldoen:

  • Filters moeten van dien aard zijn dat allergenen niet alsnog worden verspreid. De stofzuiger moet daarom voorzien zijn van een HEPA filter EU12 of EU13.
  • De stofzuiger moet voldoen aan de ATEX-richtlijnen.
  • Naast eisen aan doorlaatbaarheid van het filter is het belangrijk om te kijken naar de prestaties van de stofzuiger als deegstukjes worden opgezogen en naar de mogelijkheden om opzetstukken te krijgen. Stofzuigers moeten namelijk geschikt zijn om het binnenste van bepaalde machines schoon te zuigen.


 

Adresgegevens

Bakemastraat 97K
2628 VK Delft
T 088 866 30 00
F 088 866 30 10
E wegwijzer@tno.nl

RSS Feeds
Disclaimer    |    Privacy statement    |    © 2021 TNO