Stofzuigers algemeen

 

 

Om de blootstelling aan kankerverwekkende stoffen op de werkplek te minimaliseren is het gebruik van stofzuigers noodzakelijk.

Bij juist gebruik kunnen de blootstellingen tot 1400 maal (houtbewerking) en tot 8.000 maal (bewerking beton-kalkzandsteen) worden verminderd. Er zijn vele stofzuigers op de markt, ieder met zijn eigen specificaties, voordelen, nadelen en prijs. Een keuze is niet altijd even gemakkelijk te maken. 

De links naar Overzicht stofzuigers; Classificatie stofzuigers en Ontwerp criteria kunnen u helpen bij uw keuze.

 

Nieuw is de TNO keuze tabel stofzuigers. Deze is onderaan deze pagina te downloaden. In deze tabel worden specificaties vermeld en “gewogen”. De meest belangrijke factor voor een effectieve stofafzuiging is de operationele capaciteit van de stofzuiger. Om deze capaciteit te borgen in de tijd is de keuze voor een automatische filterreiniging een goede keus. Echter ook handmatige reiniging is effectief (drietrapsfiltersystemen) maar vraagt wel aandacht en discipline van de werknemer. En dat gaat in de dagelijkse praktijk niet altijd goed.

Uiteraard wordt uw keuze ook bepaald door uw gebruik. Veel stof - langdurig gebruik of een weinig stof – kortdurend gebruik. Drietrapsfiltersystemen lenen zich beter voor de afvang van veel stof (slijpen, zagen, grinden, etc). Accu systemen zijn prima te gebruiken bij kortdurend gebruik en bij werkzaamheden zoals boren.

De keuze voor een stofzuiger wordt ook bepaald door andere aspecten zoals hanteerbaarheid, gewicht en ook prijs.

TNO hoopt dat u met deze informatie een goede keuze kunt maken. U kunt ons altijd bellen, mailen bij onduidelijkheden.

 

Adresgegevens

Bakemastraat 97K
2628 VK Delft
T 088 866 30 00
F 088 866 30 10
E wegwijzer@tno.nl

RSS Feeds
Disclaimer    |    Privacy statement    |    © 2021 TNO