Kies voor stofzuigers

NIEUW: PICTOGRAM STOFZUIGER

 

 

 

 

Om de blootstelling aan kankerverwekkende stoffen op de werkplek te minimaliseren is het gebruik van stofzuigers noodzakelijk. Bij juist gebruik kunnen (moeten) de blootstellingen tot 1400 maal (houtbewerking) en tot 8.000 maal (bewerking beton-kalkzandsteen) worden verminderd. Zie ook whitepaper TNO “Werkgerelateerde kanker uitbannen”.

Het gebruik van stofzuigers moet worden VERPLICHT voor alle werkzaamheden in de bouw en houtindustrie. Dit is de enige manier om de blootstellingen aan de kankerverwekkende stoffen respirabel kwarts en hardhout te minimaliseren tot een aanvaardbaar niveau.

En de overheid en de Inspectie SZW moeten hierop handhaven.

 

TNO heeft een pictogram stofzuiger ontwikkeld. Dit pictogram staat voor het VERPLICHT gebruik van stofzuigers op de werkplek in de bouw. Op gelijke voet met de verplichtingen voor gehoorbescherming, gebruik helmen, handschoenen, veiligheidsschoenen e.a.

TNO gaat dit pictogram stofzuiger verspreiden via stickers naar producenten gereedschappen-stofzuigers, aannemers en alle andere belangstellenden. Samen kunnen we het verschil maken. Oplossingen zijn beschikbaar. Het is slechts een kwestie van DOEN !

Er zijn vele stofzuigers op de markt, ieder met eigen specificaties, voordelen, nadelen en prijs. Een keuze is niet altijd even gemakkelijk te maken. De links naar Overzicht stofzuigers; Classificatie stofzuigers en Ontwerp criteria kunnen u helpen bij uw keuze.

 

Nieuw is de TNO keuze tabel stofzuigers. In deze tabel worden specificaties vermeld en “gewogen”  De meest belangrijke factor voor een effectieve stofafzuiging is de operationele capaciteit van de stofzuiger. Om deze capaciteit te borgen in de tijd is de keuze voor een automatische filterreiniging een goede keus. Echter ook handmatige reiniging is effectief (drietrapsfiltersystemen) maar vraagt wel aandacht en discipline van de werknemer. En dat gaat in de dagelijkse praktijk niet altijd goed.

Uiteraard wordt u keuze ook bepaald door uw gebruik. Veel stof - langdurig gebruik of een weinig stof – kortdurend gebruik. Drietrapsfiltersystemen lenen zich beter voor de afvang van veel stof (slijpen, zagen, grinden, etc). Accu systemen zijn prima te gebruiken bij kortdurend gebruik en bij werkzaamheden zoals boren.

De keuze voor een stofzuiger wordt ook bepaald door andere aspecten zoals hanteerbaarheid, gewicht en ook prijs.

 

 

TNO hoopt dat u met deze informatie een goede keuze kunt maken.

U kunt ons altijd bellen, mailen bij onduidelijkheden.

 

Voor diverse bestanden (.jpg/.png) van dit pictogram kunt u onderstaande downloads gebruiken.

Andere formats kunt u bij ons opvragen (andre.moons@tno.nl/ ellemieke.henquet@tno.nl)

 

Adresgegevens

Bakemastraat 97K
2628 VK Delft
T 088 866 30 00
F 088 866 30 10
E wegwijzer@tno.nl

RSS Feeds
Disclaimer    |    Privacy statement    |    © 2021 TNO