Schuurcabines voor vliegtuigonderhoud

In opdracht van de KLM en het Ministerie van Defensie heeft TNO meerdere schuurcabines voor vliegtuigonderhoud ontwikkeld met het doel de blootstelling aan het kankerverwekkende zeswaardig chroom te minimaliseren.

Het ontwerp is gebaseerd op scheiding van vuile en schone zones en toevoer van schone lucht in de werkzone van de werknemers. Het ontwerp is schematisch weergegeven in de onderstaande figuren.

In bovenstaand figuur zijn de verschillende componenten (toevoerplenum, cabine, afvoerplenum, sluizen, technische ruimte, luchtbehandelinginstallatie) schematisch weergegeven. De personensluizen zijn een fysieke afscheiding tussen vuile en schone werkruimten. Vanuit de cabine (vuile ruimte) gaat de werknemer door de loopdouche (reiniging werkkleding door borstels met afzuiging). Vervolgens wordt de vuile werkoverall in de sluis uitgedaan. De werknemer gaat via de luchtdouche naar de schone sluis en verlaat vervolgens de cabin.

 

In onderstaand figuur is de configuratie van het gekozen luchtbehandelingsysteem met filtersystemen schematisch weergegeven. 

In de onderstaande figuur is een vergelijkbaar ontwerp weergegeven van een schuurcabine in gebruik bij de Koninklijke Luchtmacht.

Adresgegevens

Bakemastraat 97K
2628 VK Delft
T 088 866 30 00
F 088 866 30 10
E wegwijzer@tno.nl

RSS Feeds
Disclaimer    |    Privacy statement    |    © 2021 TNO