Overschrijdingsfactoren

Op deze website kunt u meer informatie vinden over de bronsterktes voor verschillende bewerkingen, zoals slijpen, hakken, boren voor verschillende kankerverwekkende stoffen.

 

 

 

In de menubalk links kunt u een keuze maken uit de verschillende stoffen:

 

  • Respirabel kwarts
  • Houtstof (hardhout)

 

In onderstaandeTNO Publicaties wordt een overzicht geven van de huidige wettelijke grenswaarden van respirabel kwarts en houtstof (hardhout). Ook worden de overschrijdingsfactoren, vergeleken met deze grenswaarden, vermeld voor tientallen bewerkingen van beton, kalkzandsteen en hout in de bouw. Deze overschrijdingen variëren van 15 tot maar liefst 5.000 maal de grenswaarde van respirabel kwarts en van 10 – 140 maal de grenswaarde van houtstof. De vastgestelde overschrijdingen zijn gebaseerd op metingen in de “Worst Case Room” van TNO.

Dergelijke blootstellingen zijn onaanvaardbaar en uitermate slecht voor de gezondheid van werkers in de bouw. En er is zeker een causaal verband met werkgerelateerde kanker in de bouw.

Het goede nieuws is dat door het gebruik van de juiste beheersmaatregelen deze blootstellingen spectaculair zijn te verminderen. De bijhorende preventiefactoren variëren van 35 – 8.700 maal (voor respirabel kwarts) en van 10 – 1.400 maal (voor houtstof). Dit betekent bij gebruik van deze beheersmaatregelen een “gezonde” werkplek voor vele werkers in de bouw.

Adresgegevens

Bakemastraat 97K
2628 VK Delft
T 088 866 30 00
F 088 866 30 10
E wegwijzer@tno.nl

RSS Feeds
Disclaimer    |    Privacy statement    |    © 2021 TNO