Aannemers hebben een belangrijke rol!

De aannemers  hebben een belangrijke rol bij het realiseren van een gezonde, veilige werkplek in de bouwnijverheid.  Zij beslissen over het WEL of NIET aanschaffen van (hand)gereedschappen en productiesystemen. Medio 2013 hebben een 20 – 30 tal (hoofd)aannemers en (onder)aannemers zich gecommitteerd aan het gebruik van stofvrije gereedschappen in de bouwketen door de ondertekening van een intentieverklaring. BAM, Ter Steege Groep, Volker Wessels, Heijmans, Van Wijnen, Hegeman, Willems, Midsland, Interboor hebben een eerste aanzet gegeven voor “Maatschappelijk Ondernemen”, met de focus op een stofvrije werkplek.

In 2014 en 2015 zijn er een groot aantal nieuwe, innovatieve stofvrije gereedschappen op de markt gebracht door de producenten en leveranciers. Op de website stofvrijwerken.tno.nl zijn nu ruim 300 gereedschappen door TNO getest en gevalideerd. Een veelvoud hiervan is op basis van “gelijkwaardigheid” beoordeeld en op deze wijze ook gevalideerd. Deze gereedschappen zijn vermeld in de verschillende TNO Prestatietoetsen.

Er is sinds 2013 veel veranderd en het gebruik van stofvrije gereedschappen is sterk toegenomen. Maar het kan altijd beter.  De aannemer kan volgens TNO in 2015 e.v. het verschil gaan maken. Zij beslissen over investeringen, maar ook het trainen en motiveren van hun werknemers is een belangrijke factor om te komen tot een stofvrije werkplek.

Elke aannemer kan op eigen wijze invulling geven aan een StofVrijWerken.

 

 

 

De BAM heeft een overzicht gemaakt met veel gebruikte gereedschappen en geclassificeerd. En zeer duidelijke wijze van communicatie naar hun werknemers en ook naar de Inspectie SZW. Een voorbeeld dat navolging verdiend !

Zie download BAM Materieel Stofafzuiging

Download overzicht

BAM Materieel.pdf
3,7 MB

Adresgegevens

Bakemastraat 97K
2628 VK Delft
T 088 866 30 00
F 088 866 30 10
E wegwijzer@tno.nl

RSS Feeds
Disclaimer    |    Privacy statement    |    © 2021 TNO