28 juni 2017

Project “Strategieën beheersmaatregelen lasrook” van start

Samen met partners Translas, Laspartners Multiweld, Elektrolas BV, Lemtech BV, Visser las en snijtechniek en RoboVent is TNO het project gestart “Strategieën beheersmaatregelen lasrook”.

Project “Strategieën beheersmaatregelen lasrook” van start

Het doel van dit project is op basis van de bestaande kennis van TNO en de praktische kennis van producenten, leveranciers en gebruikers te combineren om te komen tot een “strategie beheersmaatregelen lasrook”. Hiermee kunnen de deelnemende bedrijven hun klanten beter adviseren welke beheersmaatregelen in de praktijk het meest effectief zijn, individueel en in samenhang, om aan de nieuwe wettelijke grenswaarde te voldoen. 

De grenswaarde van zeswaardig chroom  is per april 2015 verlaagd van 25 naar 10 µg/mᶾ en wordt medio 2017 verder verlaagd naar 1 µg/m³ met een streefwaarde van 0,01 µg/m³.  Bij lassen van RVS (hooggelegeerd staal) worden in de praktijk concentraties zeswaardig chroom gemeten die ver boven deze nieuwe  grenswaarde (1 µg/mᶾ) uitkomen. Er ligt een grote uitdaging om de werknemers (lassers en collega’s) in voldoende mate te beschermen tijdens de uitoefening van hun werkzaamheden.

Adresgegevens

Bakemastraat 97K
2628 VK Delft
T 088 866 30 00
F 088 866 30 10
E wegwijzer@tno.nl

RSS Feeds
Disclaimer    |    Privacy statement    |    © 2018 TNO