Recente innovaties

TNO verbindt al 80 jaar lang mensen en kennis om innovaties te creëren die onder andere het welzijn van de samenleving duurzaam versterken.

Op het gebied van stofvrij werken heeft TNO aan de wieg gestaan van een veelheid aan innovaties die de gezondheid van werknemers en het gebruiksgemak ernorm hebben doen toenemen. Enkele sprekende voorbeelden worden hieronder genoemd.

Lastoorts 7XE EXTRACTOR

TNO heeft in 2013-2014 een innovatieve lastoorts met integrale lasrookafzuiging ontwikkeld in samenwerking met de MKB-ers Translas en iTanks.

 

Met deze lastoorts wordt 90 – 95 % van de lasrook DIRECT aan de bron effectief afgezogen in alle lasposities. De blootstelling van de lasser aan lasrook wordt sterk verminderd. In vele praktijksituaties zelfs lager dan de huidige wettelijke grenswaarde van 1 mg/m3. De 7XE EXTRACTOR is door TNO gepatenteerd en wordt geleverd door Translas  B.V. Fahrenheitbaan 2 te Nieuwegein. De lastoorts is voorgedragen bij EARTO Innovation Prize 2015 in de categorie Impact Delivered. EARTO is de “EUROPEAN ASSOCIATION OF RESEARCH AND TECHNOLOGY ORGANISATIONS”.            

De lastoorts is in maart 2015 genomineerd met twee andere innovaties. De winnaar zal worden bekendgemaakt op 14 oktober 2015 in Brussel.

Voor meer informatie zie de video’s en documentatie onder de rubriek MEDIA van deze website.

Zaagtafel (droogzagen) met integrale stofafzuiging

 Deze zaagtafel is optimaal gecompartimenteerd en wordt afgezogen door een Pullman Ermator S36 stofzuiger met een effectieve afzuigcapaciteit van 320 – 360 m3/uur. Bij 100 % inschakeltijd werden 400 stuks kalkzandsteen blokken (440 * 200 mm) gezaagd zonder ZICHTBAAR stof. Zelf bij deze zeer hoge bronsterkte werd de wettelijke grenswaarde voor respirabel kwarts (0,075 mg/m3) NIET overschreden. De concentratie respirabel kwarts, gemeten in de ademzone van de werknemer, is 0,070 mg/m3 als gemiddelde over een 8-urige werkdag.

Bij natzagen, zonder aanvullende beheersmaatregelen, gemeten in de TNO Worst Case Room zijn concentraties respirabel kwarts vastgesteld tot circa 10 mg/m3. Dit betekent dus een overschrijding van de wettelijke grenswaarde met meer dan een factor 100. 

 

Rookafzuiging in lascabines

Bij het lassen komen er vele schadelijke stoffen vrij. Met name de blootstellingen aan lasrook, chroom en nikkel zijn hoog. Tijdens de lasprocessen TIG, MIG, MAG worden de wettelijke grenswaarden regelmatig overschreden.

 

Meer informatie...

 

Stofvrije schuurcabines

In opdracht van de KLM en het Ministerie van Defensie heeft TNO meerdere schuurcabines voor vliegtuigonderhoud ontwikkeld met het doel de blootstelling aan het kankerverwekkende zeswaardig chroom te minimaliseren.

 

Meer informatie...

 

Luchtkwaliteit en comfort binnenschietbanen

In opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft TNO onderzoek uitgevoerd naar de luchtkwaliteit op binnenschietbanen tijdens schietoefeningen (dynamisch schieten).

 

Meer informatie...

Stofafzuiging op handgereedschappen

TNO heeft tientallen prototypen voor stofafzuiging op gereedschappen ontwikkeld. In samenwerking met vele marktpartijen zijn innovatieve stofvrije gereedschappen op de markt gebracht.

 

Meer informatie...

Adresgegevens

Bakemastraat 97K
2628 VK Delft
T 088 866 30 00
F 088 866 30 10
E wegwijzer@tno.nl

RSS Feeds
Disclaimer    |    Privacy statement    |    © 2019 TNO