Lopende innovaties

Op dit moment loopt binnen TNO een aantal innovatietrajecten waarbij het doel is om de werknemer beter te beschermen tegen de blootstelling aan gevaarlijke stoffen.

Een kleine greep uit lopende projecten vindt u hieronder.

Voorafscheider voor kwartsstof

TNO heeft in 2014-2015 een prototype innovatieve voorafscheider op basis van multicyclonen ontwikkeld in samenwerking met het bedrijf Klop Innovations. Doelstelling is de stofbelasting van stofzuigers en hun filtersystemen te verminderen en de standtijd van filtersystemen en stofzakken aanzienlijk te verlengen.

Momenteel worden er praktijktesten uitgevoerd.

Mobiele filterunit voor lasrook

TNO is in 2015 gestart met de ontwikkeling van een mobiele afzuigunit op basis van multicyclonen. Doelstelling is een effectieve afzuigunit te ontwikkelen met een filterrendement van meer dan 90% voor lasrook. Ook de emissie van schadelijke gassen zoals ozon en koolmonoxide moet afdoende worden voorkomen. Deze filterunit is online met een lasapparaat te gebruiken. Hoge investeringen in centrale afzuigsystemen e.a. is daarmee niet meer noodzakelijk. Dit project wordt uitgevoerd in opdracht van iTanks, de innovatiemotor van de Rotterdamse haven.

Ontwikkeling stofvrije zaagtafel voor tegelzetter

In samenwerking met de bedrijven Dustco International, Droomslijper, CARAT Nederland, Festool, Hitachi Power Tools Netherlands, Klop Innovations, Rodiam, Rubi Benelux en 2BEST is TNO gestart met de ontwikkeling van stofarme gereedschapssystemen  voor de tegelzetter.

 

Huidige situatie: een “open” haakse slijper wordt in combinatie met watertoevoer of een industriële stofzuiger gebruikt bij het door-inslijpen van, veelal, keramische tegels. Hierbij komt veel stof vrij. Bij het gebruik van een haakse slijper met watertoevoer wordt de huidige grenswaarde van respirabel kwarts met een factor 50 – 100 overschreden. Ook bij het gebruik van een “open” haakse slijper in combinatie met een industriële stofzuiger zijn de blootstellingen aan respirabel kwarts hoog. In de TNO Worst Case Room zijn overschrijdingen van de wettelijke grenswaarde van respirabel kwarts vastgesteld van een factor 25 en meer.  Zonder gebruik van een stofzuiger worden concentraties respirabel kwarts gemeten van 10 mg/m3. In deze situatie wordt de grenswaarde van respirabel kwarts met een factor 100 en meer overschreden bij 100% inschakeltijd van de haakse slijper.

Er zullen door de negen bedrijven verschillende gereedschapssystemen worden ontwikkeld voor het droog en nat slijpen van keramische en natuursteen tegels. Alle systemen zijn gebaseerd op het gebruik van een haakse slijper (met compartimentering zoals afzuigkap, borstelsysteem) in combinatie met een zaagtafel, stofzuiger en/of watertoevoer.

Elke producent gaat voor zijn eigen, unieke oplossing met gebruikmaking van de toegevoegde kennis van TNO.

Het project kent een doorlooptijd van 6 maanden en moet resulteren in diverse commerciële producten voor de tegelzetter met het doel het door-inslijpen van tegels stofarm te kunnen uitvoeren en te voldoen aan de wettelijke grenswaarde van respirabel kwarts van 0,075 mg/m3.

Een mooi voorbeeld van samenwerking tussen bedrijven en TNO met het doel innovatieve gereedschappen / gereedschapssystemen te ontwikkelen.

Adresgegevens

Bakemastraat 97K
2628 VK Delft
T 088 866 30 00
F 088 866 30 10
E wegwijzer@tno.nl

RSS Feeds
Disclaimer    |    Privacy statement    |    © 2017 TNO