Innovatie!

Innovatie is één van de kerntaken van TNO. De laatste jaren heeft TNO met betrekking tot gereedschappen veel innovatieve concepten ontwikkeld. Dit heeft geresulteerd in vele prototypen voor verschillende soorten gereedschappen met als centrale doelstelling de emissie van stof te minimaliseren.

Er is samengewerkt met vele marktpartijen en dit heeft geresulteerd in effectieve oplossingen. De bundeling van kennis en markt is een succesvolle samenwerking gebleken.  TNO beschikt over diverse ontwerptools en heeft goede testfaciliteiten en stelt deze graag aan u beschikbaar.

 

(Enkele) lopende innovatietrajecten:

  • Ontwikkeling borstelsysteem op zaagtafels (nat)
  • Ontwikkeling filtersystemen op basis van multicyclonen voor stofzuigers
  • Ontwikkeling filtersystemen op basis van multicyclonen voor industriële afzuiginstallaties
  • Ontwikkeling bronafzuiging op lastoorts

 

Voor bovenstaand projecten zoekt TNO partners waarmee samengewerkt kan worden om tot nieuwe, stofvrije producten te komen. Heeft u interesse of vragen? Stuur dan een e-mail naar andre.moons@tno.nl of bel 088 - 866 3324.

 

Voorbeelden van succesvolle TNO-innovaties

 

Op deze pagina’s vindt u een aantal voorbeelden van innovaties van TNO met betrekking tot gereedschappen welke veelvuldig worden gebruikt in de bouw

 

De haakse slijper is de grootste vervuiler. Grote hoeveelheden stof en vooral het kankerverwekkende respirabele kwarts worden in de ademzone van werknemers en anderen verspreid. De concentratie overschrijden de grenswaarde van respirabel kwarts wel tot een factor 100. TNO heeft een stofkap ontwikkeld waarmee de blootstelling tot ruim onder de grenswaarde kan worden verminderd. Er zijn meerder versies ontwikkeld voor respectievelijk een 230 mm slijper, een 125 mm slijper en een derde ontwerp specifiek voor de natuursteenbranche. 

Door TNO ontwikkelde stofkap voor haakse slijpers.

 

 

 

Een tweede innovatie betreft boor-hakhamers. In de onderstaande figuur is het ontwerp weergegeven van een afzuigsysteem bevestigd aan een boor-hakhamer. Deze innovatie maakt het mogelijk gedurende 2 uur continue gebruik per 8-urige werkdag gezond te werken.

Door TNO ontwikkelde afzuigadapter voor sloop- en hakhamers.

 

 

 

Adresgegevens

Bakemastraat 97K
2628 VK Delft
T 088 866 30 00
F 088 866 30 10
E wegwijzer@tno.nl

RSS Feeds
Disclaimer    |    Privacy statement    |    © 2019 TNO